KUD "Sevdah" u riječima, muzici i slikama 2006.-e

(Slijedeći albumi su poprilično veliki; izmedju 3 i 5 MB svaki. Da biste ih uspješno mogli vidjeti, preporučujemo brzu internet vezu, a potreban Vam je i Flash Player koji možete besplatno dobiti ovdje ukoliko ga već ne posjedujete. Albume prelistavate tako što koristite strelicu miša kao da je vaš kažiprst ili tako što kliknete na lijevi ili desni ćošak stranice albuma. Želimo Vam ugodnu zabavu s našim novim foto-albumima!)

1.
Proslava Kurbanskog Bajrama, Seatac, 14. januara 2006.

14. januara 2006. Islamska zajednica Bošnjaka države Washington (IZBWA) organizirala je proslavu Kurbanskog bajrama. I po običaju, bio je predvidjen i kulturno-zabavni program. Pored Sevdaha, goste su zabavljali i KUD Behar, Džibo i Nedžad Halilović, te pjevač, gospodin Asim Kaljanac. Sa Sevdahove strane, u programu su učestvovala Sevdahova djeca s nezaboravnom igrom našeg "starog" najmladjeg člana, Kenana Ramovića, te novog člana, Hamze Golubovića (na slici). Nastupili su i Sevdahovi omladinci sa svitom "Himzin Sevdah" koju smo izveli na prošlom bajramu i koju smo na zahtjev publike ponovili i na ovom nastupu. Na ovom nastupu smo po prvi put izveli i "Kolo Mladost" bazirano na muzici našeg savremenog kompozitora i prijatelja Sevdaha, Muhe Pašalića, te u koreografiji Denisa Bašića. Evo i foto-albuma sa slikama s ovog nastupa.

 

2.
Promocija knjige dr Senda efendije Agića, Des Moines, 20. januara 2006.

Udruženje bh. studenata "Friends of Bosnia" pri Highline Community Collegeu (HCC) u Des Moinesu, WA organiziralo je 20. januara 2006. promociju knjige dr Senada efendije Agića "Assimilation and Integration". Istom prilikom dr Agić je promovirao i knjigu "100 godina Bošnjaka u Čikagu" autora Muharema Zulfića. Pored u vrlo informativnom izlaganju imama Agića, publika je imala priliku uživati i u programu narodnih igara i pjesama u izvedbi KUD-ova Behar i Sevdah, pored drugih. Sevdah je izveo svoje Ibrik i Čaršijsko kolanje, Karanfil kolo, te Anteriju. Ljepota naših djevojaka i njihovih nošnji, te slikovni dijalog kola Karanfil privukli su pažnju fotografa, pa je Sevdahova slika s ovog nastupa izašla i na naslovnoj stranici studentskog glasnika HCC-a "Thunderword"-a od 26.01.2006. Ovaj album slika nalazi se ovdje.
 

3.
Sevdahov Prvi Akšamluk, Seattle, 10. februara 2006.

10. februara 2006. Sevdah je imao svoj prvi akšamluk otvoren za široku publiku. Bila je to i dobrotvorna večera za naš Sevdah. Odaziv gostiju, kako naših ljudi tako i naših prijatelja Amerikanaca, bio je iznad svih očekivanja. Pored Sevdahovih igrača i muzičara, Elvira Bečića i Amira Arslanagića, publiku su zabavljali i Sevdahovi specijalni gosti, igrači KUD-a Behar iz Seattlea, te Mary Sherhart, Srdjan Gino Jevdjević, Peter Lippman, John Morovich, Dragi Spasovski, kao i DJ Adin Polovina. Za odlične banjalučke ćevape pobrinuli su se Budo i Ramiza Žižak. Oko kuhinje su se pobrinuli: Nermina Habul, Lejla, Svetlana i Aziz Ramović, Emina Šeremet, te Sabina Šutković i Irfan Mirza. Za red i karte pobrinuli su se Faim Habul i Nermin Fočić. Producent programa je bio naš predsjednik, Denis Bašić. Srdačno hvala svim gostima i učesnicima programa na moralnoj i materijalnoj podršci Sevdahu.
Na ovom akšamluku smo prezentirali i svoje prvu majcu. Evo je na Aneli Kadrić na priloženoj slici. Ukoliko ste zainteresirani za kupovinu ove naše majce što svijetli u mraku ($15 komad), javite nam se na info@sevdahlije.com. Slike s ovog akšamluka nalaze se ovdje.
 

4.
Proslava Dana žena, Des Moines, 4. marta 2006.

Organizacija bosanskih studenata s Highline Community Collegea Friends of Bosnia (Prijatelji Bosne) organizirala je 4. marta i proslavu Medjunarodnog dana žena. Uz obilje karanfila, prisutne žene i ostali gosti mogli su uživati u kulturno-umjetničkom programu u kojem su učestvovala tri folklorna društva, Behar i Sevdah iz Seattlea, Nur iz Portlanda, OR, kao i bandovi Balkan Cabaret s Mary Sherhart,te Džibo i Nedžad Halilović. Na praznik karanfila Sevdahovi mladići su poklonuli gošćama po karanfil, a izveli su i Karanfil kolo. Odigrali smo i naša dva kolanja, Ibrik i Čaršijsko, kao i našu poznatu Anteriju. Ovaj nastup je bio osobit za našu novu članicu Melisu Djuderiju, jer je to bio njen prvi nastup sa Sevdahom. Bravo, Meco! Naravno, svima nam je bilo zadovoljstvo družiti se s gostima i ostalim izvodjačima. Napravili smo i dosta zajedničkih slika i mnoge od njih naći ćete u ovom albumu.
 

5.
Bachov Muzički Maraton, Seattle, 5. marta 2006.

Sevdahov koreograf, Denis Bašić, je imao čast da bude izabran i pozvan, da kao jedan od samo tri koreografa, iskoreografira dva muzička djela Johanna Sebastiana Bacha za poznatu muzičku manifestaciju Bach Around the Clock (Bach po cijeli dan) koja se jedanput godišnje održava u Town Hallu u Seattleu. Denis je izabrao Bachov Preludij br. 1 u C-duru i Preludij br. 1 u C-molu i pripremio program pod nazivom Don Juan od Bosne Srebrene. U svojoj koreografiji iskoristio je rafinirane korake nekoliko narodnih igara bosanskohercegovačkih muslimana - Bošnjaka. Preciznije rečeno, ovi koraci dolaze iz centralnog i istočnog predjela Bosne koji je u srednjem vijeku bio čuven po svojim rudnicima srebra. Otuda i srednjevjekovno ime ove provincije - Bosnia Argentina (Bosna Srebrena) , te i ime ove koreografije. Denis je pozvao mlade i talentirane igrače svog folklornog ansambla Sevdah da mu pomognu da utjelovi ove svoje ideje za ovaj Bachov maraton. Evo, i foto-albuma s ovog vrlo zapaženog nastupa Sevdaha.
 

6.
Multikulturni Porodični Vašar, Lynnwood, 22. aprila 2006.

Sevdahov nastup na ovom multikulturnom vašaru u Lynnwoodu imao je dvostruku vrijednost. Prvo, na području Lynnwooda živi jako puno Bosanaca i neko je morao dostojno predstaviti i njihovu kulturu na ovom festivalu. Drugo, htjeli smo svojim prisustvom pozdraviti i otvaranje novog Lynnwood Convention Centera. Zgrada je zaista prelijepa i vrijedna je posjete. Pored Sevdaha, BiH su predstavljali i naša prijateljica Pauline Anderson i nekoliko naše djece iz Lynnwooda koji su pripremili štand sa umjetninama i informacijama iz BiH. Naši domaćini (City of Lynnwood, Edmonds Community College, Lynnwood Convention Center, Familly Support Center of South Snohomish county, itd.) jako su nas ljubazno primili i ugostili. Bili su oduševljeni Sevdahovim nastupom i rekli su da će nas ponovno pozvati. Na ovom nastupu, Sevdah je po prvi put izveo svoje novo muško kolo "Karadjoz". Na ovom nastupu i mali Hamza Golubović je nastupio po prvi puta u svojoj novoj nošnji koju mu je nena poslala iz Bosne. Evo i nešto slika i s ovog nastupa.
 

7.
Slavenski festival, Seattle, 29. aprila 2006.

Sevdah je emotivno vezan uz Slavenski festival Univerziteta Washington. Ovaj festival je igrao bitnu ulogu u pvim danima našeg Društva. Naime, poziv Odsjeka za slavistiku UW-a B-h zajednici Seattlea da učestvuje na festivalu motivirao je naše osnivače, naše prvo predsjedništvo, da pokrenu osnivanje Sevdaha. I evo nas na trećem festivalu. Sevdah je na sva tri Slavenska festivala UW-a. 2004.-e Bosnu i Hercegovinu su predstavljala Sevdahova djeca i omladina. Lani, 2005.-e, predstavljala nas je Sevdahova dječija grupa, a ove godine predstavljali su nas naše omladinke i omladinci. Nažalost, vrijeme nam opet nije bilo naklono, pa tako ni ove, kao ni prošle godine nije bilo parade folkllornih društava, ali je zato kulturnoumjetnički program bio izuzetno uspješan i bogat. Pored Sevdaha i Bosne i Hercegovine na Slavenskom festivalu Univerziteta Washington 2006.-e predstavljene su igre iz Poljske, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Evo i dosta slika sa slavenskog festivala.
 

8.
Dom penzionera "Bayview", Seattle, 17. maja 2006.

Dom penzionera Bayview je pozvao bio Sevdah da njihovim stanarima predstavi nekoliko narodnih igara iz Bosne i Hercegovine. Sevdah je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i zaista samo se lijepo zabavili s izuzetno prijaznom i radoznalom publikom. Naši su nas domaćini počastili slatkišima i sokovima, a imali smo i izuzetnu priliku da uživamo u pogledu na sijetljanski zaliv i na donji grad s krova njihove desetokatnice. Pored ušto su uživali u našim narodnim kolima, publici su se svidjele i pjesme našeg sazlije Nihada Djozića. Uvod o historiji saza je privukao jako puno pažnje. Jož jedna privlačna stvar našoj publici bile su narodne nošnje osobito naših djevojaka. Naša publika i organizatori su bili toliko zadovoljni našim nastupom da su nas već sada rezervirali za nastup slijedeće godine. Doći ćemo! A evo ovdje dolazi i malo slika i s ovog nastupa.
 
ž
9.
Northwest Folklife Festival 2006, Seattle, 26. maja 2006.

Bio je ovo Sevdahov drugi nastup na Folklife festivalu od našeg osnutka. Folklife je najveći etnički festival u SAD-u s preko 6,000 izvodjača i mi smo ponosni da smo gradjani ovog grada koji ima tako značajan festival. Čast nam je bila predstaviti bošnjačke gradske igre na ovom festivalu. Ove godine smo se pojavili u novim muškim nošnjama. Mladići su se okitili po prvi puta i kuburama koje su i danas kao i nekad više bile stvar muževnosti i ukrasa, nego bilo kakve ratobornosti. Jako smo zahvalni našoj prijateljici Deborah Schriber-Barkeley koja se potrudila da nam dovrši čakšire i košulje do festivala. Sad se ponosimo novim muškim košuljama od šam aladže koja nam je stiigla direktno iz Damaska i Alepa odakle su je nekada i naši preci dobavljali. Pošto Deborah nije mogla sve sama dovršiti, a nismo mogli naći nekog da joj pomogne, Denis se prihvatio terzijskog zanata i sašio je momcima prsluke. Uz naše originalne adžemi pojaseve, koje smo prije nabavili iz Stambola, odakle su oduvijek do Bosne i dolazili, sastavili smo "ven take" muške nošnje. I Dženiti Ramović je naša Ramiza Žižak uspjela dovršiti njenu anteriju, pa se i ona pojavila na ovom uglednom festivalu u novom ruhu. Evo malo slika i s Folklifea 2006.
 

10.

10.-i Jubilarni Susreti Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike,
proslava 100-ogodišnjice od osnutka prve bošnjačke zajednice u SAD-u
Chicago, 26. - 29. maja 2006.


Sevdah je imao čast da nastupi na 10.-im jubilarnim suretima Kongresa Bošnjaka koji se održavao u Chicagu od 26.-og do 29.-og maja 2006. Istovremeno se proslavljala 100.-a godišnjica od osnivanja prve bošnjačke zajednice u Sjevernoj Americi. Naravno, ta zajednica je bila osnovana u Chicagu. Na svečanoj večeri u kulturnom dijelu programa, pored Sevdaha, učestvovala su još tri KUD-a - KUD Behar iz Detoita, KUD Preporod iz Grand Rapidsa, te KUD Bosna iz Chicaga. U programu su učestvovali i predstavnici Instituta Sevdaha iz Visokog - Omer Pobrić, Hasiba Agić, Nusreta Kobić i Esad Kovačević, kao i naša Mary Sherhart sa svojim bandom Balkan Cabaret.

Bio je ovo Sevdahov prvi veliki nastup izvan regije Seattlea. Ovaj nastup u Chicagu je je prošao izuzetno zapaženo. Stigle su brojne pohvale kako za naše narodne nošnje, kubure i ibrike, tako i za raznolikost našeg programa, te bogatstvo i originalnost koreografija. U ovom prvom albumu nalaze se naše SLIKE SA NASTUPA, kao i slike s priprema za nastup, te neposredno poslije nastupa.

Ukoliko želite vidjeti još slika Sevdaha i drugih izvodjača, te domaćina i gostiju ove svečane večere, posjetite ovu web stranicu na websiteu bošnjaci.net.

Spremili smo za vas i jedan foto-album u kojem se nalaze sve ostale Sevdahove slike s ovog predivnog putovanja u Chicago. U njemu možete vidjeti kako smo putovali, kako smo se zabavljali, šta smo sve vidjeli i s kim smo se družili. Pogledajte i ove SLIKE IZ NAŠE DOKLOICE U CHICAGU. Hvala na posjeti.

 

11.
Osnovna škola Springbrook, Kent, 1. juni 2006.

Uskoro nakon povratka naše omladine iz Chicaga, naša djeca su imala nastup u osnovnoj školi Springbrook u Kentu. Bila je to mala dječija proslava u kojoj su nastupili plesači sa Filipina, Hawaiia, iz Indije, te Bosne i Hercegovine, kao i tap danceri - plesači koji stepuju. Mi smo odigrali dva bosanska kola, "Jajačku trusku" i "Anteriju", a onda smo otpjevali dvije dječije pjesmice, "Imam janje maleno" i "Lije pljusak". Na kraju smo pokazali prisutnoj djeci dvije dječije igre iz Bosne i Hercegovine uz dječije pjesmice "Ja se uspeh na tarabu" i "Ide maca oko tebe". I naravno da su nas svi voljeli i da su nas smatrali izuzetno slatkima. Evo malo slika i s ovog nastupa Sevdahove djece.
 

12.
Koncert Instituta Sevdaha Omera Pobrića, Shoreline, 16. juni 2006.

Omer Pobrić je rodom iz Tešnja odakle je i naša Emina Šeremet, pa su se evo našli na drugom kraju svijeta prigodom koncerta Instituta Sevdaha u Seattleu. Rad svog Instituta Omer nam je predstavio kroz film, riječ i pjesmu.Osobito smo uživali u sevdalinkama koje su nam profinjeni pjevači, gosti iz Bosne - Hasiba Agić, Nusreta Kobić, te Esad Kovačević - otpjevali uz Omerovu virtuoznu harmoniku. Pjevala je s njima i naša briljantna Mary Sherhart. Ljepotom svoje interpretacije večer je obogatio i Ekrem Pilić. U programu je učestvovao i Balkan Cabaret, kao i Sevdah. Sa Sevdahom je po prvi put izuzetno uspješno nastupila naša nova članica, Ashley Pontious. Bravo, Ashley!
Htjeli smo obradovati Omera izvedbom našeg Begovskog kola koje igramo na njegovu muziku. Omer je čestitao našem koreografu Denisu Bašiću na izuzetno originalnim koreografijama baziranim na sevdalinkama uz riječi da u svom životu nikad nije vidio da se neko dosjetio da sevdalinke prenese tako lijepo u igru. Veliko hvala Omeru na ovom velikom komplimentu. Ove nam riječi puno znače s obzirom da dolaze od velikog poznavaoca bosanske kulturne baštine. Evo ovdje i nešto slika iz naših druženja s gostima iz Instituta Sevdaha prije, tokom i poslije koncerta.

 

13.
Bošnjački teferić, Issaquah, 24. juni 2006.

Ovogodišnji tradicionalni junski bošnjački teferić ostat će zapamćen po balondžiji koji je napravio na milione balona od sapunice na radost prisutne djece. Balone je pravio svim i svačim, pa čak i poklopcem za klozetsku šolju. Svi su se po običaju lijepo zabavili uz nogomet, odbojku, janjce i ćevape, kahvu i svakojako drugo piće, pjesmu i harmoniku, a u oficijelnom dijelu programa goste je zabavljao Sevdah, te naši prijatelji, Emina i Jasmin, članovi KUD-a "Zambak" iz kanadskog Vancouvera. Emina i Jasmin su vrlo lijepo, žustro i vatreno odigrali čoček iz svite Vranjskih igara, igru koja se u Bosni i Hercegovini uvijek izuzetno cijenila. Djeca i omladina Sevdaha su odigrali nekoliko svojih starih kola. Na kraju smo u slobodnom stilu odigrali jedno novo kolo čisto za zabavu. Bilo je to Daičovo kolo iz Bugarske, rodne zemlje našeg prijatelja i člana, Mustafe Ahmeda. Radi svoje opće kulture, Sevdahlije namjeravaju i dalje na svojim probama učiti kola i plesove iz raznih zemalja svijeta, pored Bosne i Hercegovine. Pa pridružite nam se i zaigrajmo zajedno. Evo, ovdje su slike s ovog teferića.
 

14.
Turkfest 2006, Seattle, 22. oktobra 2006.

Sevdah je i ove godine nastupao na Turkfestu - Turskom festivalu u Seattleu. Tema ovogodišnjeg festivala je bila pjesma koja je u Bosni znana pod nazivom Anadolka, a u Turskoj pod imenom Üsküdara gider iken. Pjesma se javlja i drugim krajevima Balkana s drugim riječima i pod drugim imenima i tako svjedoči o našoj zajedničkoj kulturnoj baštini. Bosansku verziju pjesme otpjevala je Sevdahova prijateljica Mary Sherhart uz pratnju Sevdahovog harmonikaša, Elvira Bečića. Onda je Sevdahova omladinska grupa izvela i nekoliko novih i starih kola. Igrali smo svitu Himzin Sevdah koja uključuje Ibrik kolanje, Čaršijsko kolanje, te Sevdahov brzac. Momci su odigrali i Karadjoza koji dobro paše uz Turski festival, jer je i sam komični karakter, Karadjoz, iz krajeva današnje Turske. Za više o našem repertoaru pogledajte ovdje. Na kraju smo na iznenadjenje našim domaćinima zaigrali po prvi put svoje Golubije kolanje na pjesmu Özledim (Odlazim) bosanskog kompozitora Saše Lošića, a u izvedbi turske pjevačice Candan Erçetin. Sašina pjesma pokazuje koliko zajedničkog kulturnog blaga Balkanci i Anadolci dijele i u 21.-om stoljeću. Evo malo slika i s ovog nastupa.
 

15.
Ramazanski bajram, Shoreline, 18. novembra 2006.

Islamska Zajednica Bošnjaka države Washington (IZBWA) je i ove godine pozvala Sevdah da svojim nastupom uveliča proslavu Ramazanskog bajrama koji je, inače, bio 23. oktobra. Ovako se obilježio i Bajram i Dan državnosti BiH 25. novembar.


16.
7. Godišnji Zimski Svjetski Festival, Seattle, 24. novembra 2006.

Sevdah je i ove godine učestvovao na Godišnjem zimskom svjetskom festivalu u Seattle Centeru. Festival organiziraju Ethnic Heritage Council i Seattle Center. Cijeli weekend su nastupale grupe predstavljajući kulturno blago raznih zemalja svijeta.

Odmah poslije nastupa žurili smo kući da spremimo kofere, jer sutradan smo nastupali u Vancouveru u Kanadi.


17.
Dan Državnosti BiH, Vancouver, BC 25. novembra 2006.

Sevdah je imao čast da je bio pozvan da nastupa na Svečanoj akademiji koja se održala u renomiranom HR MacMillan Space Centreu.

Ovaj program organizirao je KUD Zambak iz Vancouvera, BC, te Ambasada RBiH u Kanadi. Pored Sevdaha u programu su učestvovali i domaćini, KUD "Zambak", kao i originalni i već nadaleko čuveni izvodjači sevdalinke, klasične i zabavne muzike, Semra Kadić i Željko Krakan.

Publici se obratio i zamjenik ambasadora BiH u Kanadi, g. Fuad Džidić, Predsjednik IZBWA, dr. Muhamed Saračević, te Nihad Krupić, književnik iz Vancouvera.


18.
Magični Karavan, Bellevue, 01. decembra 2006.

Ovogodišnja “Magična sezona,” godišnji festival Baleta iz Bellevuea, uključio je i jednu jedinstvenu produkciju pod nazivom Magični Karavan u izvedbi SEVDAHA, bosanskohercegovačkog folklornog ansambla iz Seattlea, te turskog folklornog društva ANADOLU iz Seattlea. Gost večerije bila Mary Sherhart, te grupa Yeni Ses.

Magični Karavan je bila izuzetna predstava koja je stopila pozorište s plesom i muzikom. U produkciji Denisa Bašića i Yasemin San, ovaj program nudi pozorište sjenki - karadjoz - kao i narodne igre i pjesme iz Turske i Bosne i Hercegovine.

Maestro lutkar, Craig Jacobrown, priključio se bosanskim i turskim izvodjačima s Karadjozom i Hadživatom, lutkama - komičarima iz starog tradicionalnog osmanskog pozorišta sjenki. Sa svojim magičnim sandukom, ova dva komična lika povela su publiku kroz prošlost i sadašnjost karavanskim drumom od Myre, drevnog anatolskog grada u kojem je živio Santa Claus, pa sve do Saraj-Bosne.