projekti druženja

AKŠAMLUCI

uključi/isključi ton
Sevdalinka Ah, meraka u večeri rane
izvodi Nedžad Salković

Sevdah već duže vremena planira započeti seriju tradicionalnih bosanskih akšamluka. Svakom onom ko je proveo izvijesno vrijeme u Bosni i Hercegovini medju sevdahlijama poznat je termin "akšamluk". Ako nije, bogami, slabo je taj onda iskusio i sevdaha i Bosne i Hercegovine. Za sve one kojima termin nije poznat, "akšamluk" znači "večernje sijelo". (Na osmanskom, kao i u modernom turskom, "akšam" znači "večer".)


Džigerica ispod saća (photo: Mustafa Delić)

Na akšamlucima se dobro jede i pije, ali pravog akšamluka nema bez sevdaha. U novija vremena, sve je manje pravih akšamluka, jer se, nažalost, sve manje pjeva sevdah, a i ako se pjeva, obično ga na sijelima pjevaju pijani ljudi i obično su najbučniji oni koji imaju najmanje sluha.

Da bi svojim mladjim članovima jednostavno predočio ljepote sevdalinke, te radi čistog ljudskog druženja i kao nagradu našim vrijednim članovima na njihovom predanom radu, Sevdah je odlučio da pokrene svoje akšamluke. Pokušavat ćemo ih održavati redovito, jedanput mjesečno, i slijediti tradicije starih akšamluka. Pozivat ćemo naše drage prijatelje i podržavatelje, kao i vješte muzičare koji sevdalinku izvode u tradicionalnom stilu, dakle, bez sintisajzera, ritam mašina, prebučnih zvučnika i zaglušujućih bubnjeva.


Svrzina kuća - Muzej u Sarajevu
(photo: Mustafa Delić)

Ambijent u kojem se nekad akšamlučilo (slika lijevo), nažalost, bit će nam nemoguće rekonstruirati u ovom trenutku. Medjutim, ambijent akšamluka se isto tako krije i u nježnosti i rafiniranosti sevdalike, kao i u mirisu bureka, buredžika, šarenog bureka, sirnice, zeljanice, ćevapa, sogan dolme, sarme, sitnog ćevapa, ćufti, ..., te u ukusu hurmašice, kadaifa, baklave, tulumbi, ružica, djul-šerbeta, himbera, te brojnih drugih u sevdalinkama opjevanih jela i pića.

Na akšamlucima će se zaigrati i kolo, a pored kola, bit će tu i modernije, ali kvalitetne, narodne i zabavne muzike za ples dok se naši muzičari i pjevači budu odmarali uz dobru večeru. Budući da naših članova i njihovih najbližih ima dosta, a bit će tu dosta i gostiju, akšamluci će biti organizirani po principu "potlucka", tj. svako donosi hranu i piće za sebe i svoje goste i još malo više da podijeli s drugima.

Imat ćemo i "Žiri Poguzija" koji će oprobati jela svih onih koji bi željeli učestvovati u ovom takmičenju i anonimno izabrati najbolje jelo u raznim kategorijama (najbolji burek, najbolja sarma, najbolja pastrma, najbolja hurmašica, itd.). Pobjednike očekuju jedinstvene nagrade.

Ukoliko se odlučite da sponzorirate bilo koji Sevdahov projekt, automatski ćete postati prijateljem Sevdaha i steći ćete privilegiju da prisustvujete Sevdahovim akšamlucima.

Za raspored i lokaciju naših akšamluka pogledajte u naš kalendar u tekući mjesec. Naglašavamo ovo su dogadjaji zatvorenog tipa. Dakle, samo za članove Sevdaha i njihove najbliže, te Sevdahove prijatelje i zvanice.

Ako imate nekih mišljenja i prijedloga, možete nam se javiti na <info@sevdahlije.com>.