Ostaci Hasanagine kule iz polovine 17.-og stoljeća locirane u imotskoj krajini

projekti obrazovanja

ŠKOLA DRAME

isključi/uključi ton
Sevdalinka Hasanagin sevdah ili Što te nema
tekst: Aleksa Šantić ; pjeva: Himzo Polovina

Jedan od dugoročnih planova Sevdaha jeste i pokretanje škole drame u kojoj bi se spremali bosanskohercegovački komadi bilo na bosanskom, bilo na engleskom jeziku.

Sevdah trenutno razradjuje plan oko organizacije proba. Komad koji bi naš umjetnički direktor, Denis Bašić, htio pripremiti sa Sevdahom i njime obradovati prije svega naše nene i dede jeste slavna Hasanaginica. Sevdah će, nadamo se, uskoro imati audiciju za svoje prve glumce. Pratite naše stranice, osobito kalendar, radi obavještenja. Prethodno amatersko ili profesionalno glumačko iskustvo poželjno. ali nije obavezno.

Dok smo šili nošnje za naš ansambl narodnih igara i plesova razmišljali smo i o tome da one odgovaraju i za našu Hasanaginicu, tako da je naša kostimografija napola spremna. Članica našeg predsjedništva, akademska slikarka Merima Adee, obećala nam je pomoći oko scenografije kad za to dodje vrijeme.

Dočim, prije svega moramo razriješiti pitanje iznajmljivanja odgovarajućih prostorija u kojima bi se održavale probe dramske škole Sevdaha. Poslije bismo morali iznajmiti prostorije za scenske probe.

Ukoliko želite da finansijski podržite ovaj Sevdahov projekt, molimo Vas da se javite na info@sevdahlije.com.