Denis Bašić
umjetnički direktor i koreograf

projekti obrazovanja

ŠKOLA KOLA

uključi/isključi ton
Kolo Karadjoz u izvedbi Michaela Lawsona

Sevdah je započeo s radom 28.03.2004. svojom sekcijom narodnih igara i plesova. Sevdahovu školu narodnih igara i plesova, ili kako ju mi kraće zovemo "školu kola", od samog početka je vodio naš umjetnički direktor i koreograf, Denis Bašić.


Emina Šeremet
instruktor narodnih igara

Od maja 2005. Sevdahu se priključila i Emina Šeremet kao član predsjedništva i instruktor narodnih igara. Emina se takodjer brine i da naši igrači budu uredno našminkani i odjeveni prije izlaska na scenu.

Interesovanje za učlanjivanjem u Sevdah bilo je veliko od samog početka, tako da su odmah oformljene dječija i omladinska sekcija. Sevdah trenutno (29.10.2005.) ima 59 stalnih članova, od toga 23-oje djece u dobi do 12 godina i 36-oro tinejdžera i odraslih.

Škola kola je Sevdahov trajni projekt. Planiramo i dalje spremati nova bosanskohercegovačka kola, usavršavati naš scenski nastup, povremeno primati nove članove i regrutirati ih u izvodjački ansambl nakon intenzivnih priprema.

Kako u Sevdahovoj dječijoj, tako i u omladinskoj grupi, zapaženi su brojni talenti kojima Sevdah pokušava pružiti ozbiljan i zahtijevan program. Predan rad i njegovanje talenata su garancija budućnosti Sevdaha i uspješne prezentacije bosanskohercegovačke kulture na američkom sjeverozapadu, pa i šire.

Učešće na prvoj Sevdahovoj probi je besplatno. Sevdah naplaćuje skromnu članarinu od $20 mjesečno za odrasle i $10 za djecu do 12 godina. Od ovog novca se plaća iznajmljivanje prostorija u kojima vježbamo, a ostatak se štedi za narodne nošnje. Ljepota i kvalitet naših novih nošnji uglavnom su rezultat finansijske podrške Sevdahlija svome Sevdahu.

Ukoliko se želite upoznati s repertoarom Sevdahove škole kola i drugih sekcija pogledajte ovdje. Na istoj stranici možete se informirati i o kolima u pripremi.

O dosadašnjim uspjesima Sevdahovih igrača najbolje govore slike i video snimci s naših prethodnih nastupa. Ove slike i snimke možete naći u našem arhivu.

Ukoliko ste zainteresirani da učlanite sebe ili svoje dijete u Sevdah, obratite nam se na slijedeću e-mail adresu info@sevdahlije.com ili jednostavno dodjite na neku od naših proba.