Bošnjačka gradska nošnja visokih socijalnih slojeva - 19. stoljeće

projekti izrade narodnih nošnji
gradske nošnje

ŽENSKE ANTERIJE

uključi/isključi ton
Sevdalinka Jutros prodjoh kroz čaršiju
izvodi Himzo Polovina

Pored Himzine pjesme i ova ženska anterija sa slike na lijevoj strani bila nam je trajno nadahnuće u našem radu i to još od prvih dana osnutka Sevdaha kada smo s Denisom započeli vježbati i kolo Anteriju. Sanjali smo o danu kada će naše djevojke zaigrati kolo Anteriju u anterijama.

Činilo se ponekad da nikada nećemo dostići svoj cilj. Medjutim, malo po malo, sakupljali smo novac, uglavnom od naše članarine, i san je sve više postajao stvarnošću. Predsjedništvo je bilo čvrsto u svojoj odluci da će radje čekati duže dok ne sakupimo dovoljno novca za izradu kvalitetnih anterija, nego žuriti i kupiti bilo kakve. Sevdah misli na budućnost i planira da opstane, pa zato i investira u dobre nošnje.

Denis je prvo izvršio ozbiljno istraživanje po knjigama iz historije umjetnosti i folklora da bi pribavio potrebne podatke za šnajderice da mogu što vjerodostojnije rekonstruirati ove predivne ženske haljine. U prikupljanju potrebnih informacija i slika Denisu su najviše pomogli njegova sestra i zet, Jasmira i Osman Mulić, te njegov prijatelj, Mustafa Delić, koji se u to vrijeme nalazio u Sarajevu. Rezultate ovog Denisovog istraživanja izložit ćemo u rubrici "narodne nošnje." Ovdje ćemo samo ukratko opisati kako je išao tok izrade naših anterija.

Dakle, nakon što je pažljivo prostudirao historiju anterije u osmanskoj Bosni i Hercegovini i načine njene izrade, Denis se dao na potragu za odgovarajućim platnima. Put ga je vodio od Vancouvera, BC do Portlanda, OR i tako nekoliko puta.

Neke materijale smo morali naručiti iz inostranstva. Tako su neki stigli čak iz Alepa i Damaska odakle su i u stara vremena najbolje svile i brokati dolazili u Bosnu preko Burse i Stambola. Uspjeli smo nabaviti i ukrasne pozlaćene trake koje su bile najsličnije onim venecijanskim koje su nekada naše nane i pranane koristile. Igrom sreće ili prstom sudbine, dok je Denis beznadežno tražio i posljednje svile, a da još uvijek nije našao šnajdericu, u jednoj radnji u Seattleu prišle su mu dvije gospodje da izraze svoje komplimente za lijepi osmanski brokat koji je držao u rukama. Bile su to Deborah Schriber-Barkeley i Laura Reinstatter.

Je li potrebno reći da se ispostavilo da su Deborah i Laura dvije odlične krojačice s puno iskustva u radu za razna pozorišta? Je li potrebno reći da su odmah bile zadivljene ljepotom naših anterija sa slika? Deborah i Laura su odmah osjetile kreativni izazov i odlučile su da se priključe našem projektu. Uspješna suradnja je počela i, evo, traje još i danas.

Ostatak priče o izradi naših anterija reći ćemo u slikama.


Deborah uglavljuje rukave na Selmi. Snimljeno: 19. maja 2005.


Deborah vrijedno radi za svojom mašinom. Snimljeno: 19. maja 2005.


Medena proba crvenu anteriju. Još joj ukrasna traka nedostaje. 26.5 .2005.
Tri dana su ostala do Folklife festivalaMedena, Laura i Deborah. Neke anterije su već savim dovršene. Dvije od šam aladže i jedna od brokata. Mašalah.

I tako, Sevdah konačno posjeduje sedam ženskih anterija muzejske kvalitete - vrijedne replike anterija iz 18.-og i 19.-og stoljeća. Projekt izrade ženskih anterija još nije u potpunosti gotov, jer nam treba bar još jedna anterija da kompletiramo set od 8. Poželjno bi bilo da ih imamo 12. Ako ste voljni sponzorirati izradu jedne od naših anterija, molimo Vas da nam se javite na info@sevdahlije.com.

Na kraju ovog kratkog pregleda izrade naših anterija željeli bismo se još jednom srdačno zahvaliti našim krojačicama. Deborah i Laura zaslužuju svaku pohvalu za svoj marljivi rad i svesrdno zalaganje da dovrše naše anterije prije nastupa na Folklifeu. Ovaj naš nastup ne bi bio toliko veizuelno uspješan da nije bilo vrijednih i stručnih ruku naših prijateljica, Deborah i Laure. Sevdah ih srdačno preporučuje svakom ko traži stručne krojačice.

Ako želite pogledati naše anterije koje su naše djevojke po prvi puta nosile na Folklifeu 2005, možete ih pronaći ovdje.