photo: Byron Dazey

Čaršijsko Kolanje

Jutros prodjoh kroz čaršiju je još jedna sevdalinka u izvedbi Himze Polovine koju Sevdah "plaho sevdiše".

Lijepa je to priča o mladiću čija se duša "svezala za džanfezli (svilenu) anteriju" i za "malu ruku što iz nje viri." A tek kad je vidio djevojčina "merdžan usta" (merdžan = crveni koral) i njene "oči čarne", pamet je htjela da mu stane. Od meraka izgibe momak za djevojkom.

Na ovu razdraganu, a elegantnu sevdalinku, naš koreograf, Denis Bašić je pripremio još jednu koreografiju baziranu na bošnjačkim djevojačkim kolanjima. I mladići se priključuju djevojkama u ovoj igri, ali radje kao glumci, nego kao igrači.

Naravno, nije nimalo slučajno što je Sevdah izabrao ovu sevdalinku za svoj reperotoar. Sevdahove lijepe djevojke i njihove zadivljujuće anterije mogu savršeno oslikati liriku ove pjesme koja govori o ljepoti djevojke i njene anterije. Tako se pokazalo da se ova pjesma i igra savršeno uklapaju u Sevdahov repertoar. Pošto se djevojka opisana u pjesmi pojavljuje u svojoj anteriji na čaršiji (zanatska i trgovačka četvrt osmanskih gradova, isto centar grada), odlučili smo da nazovemo ovu igru “čaršijskim kolanjem”.

Dodjite da vidite kako se naše djevojke i momci šeću niz čaršiju.