Burek

Pjesma Dine Merlina "Burek" je privukla pažnju Sevdahovog koreografa, Denisa Bašića. Na ovu veselu i šaljivu pjesmu spremili smo koreografiju u stilu naših starih komedijaša - nadrealista.

Ovu koreografiju smo po prvi put izveli na Univerzitetu Washington na Slavenskom festivalu 15. maja 2005. Prvo smo svi sjeli u avion, zakopčali smo pojaseve i mi i publika, pilot nas je pažljivo vozio, stewardesa nam je rekla ponešto o Bosni i Hercegovini i uskoro smo sretno sletjeli u Sarajevo.

Nakon slijetanja, publici smo pokazali kako izgleda svakodnevni život u Bosni i Hercegovini. Tako, dok su neki dječaci igrali nogometa, drugi su bili na pijaci i prodavali kokoške, treći su švercovali satovima. Neke curice su prodavale majce i ostalu odjeću i vikale: "Hajmo, žene gaća!", a neke su prodavale CD-ove. Sve su ovo naša djeca vidjela i čula na pijacama kad su išla u Bosnu i Hercegovinu.

Pokazali smo publici i kako se igraju kola u našoj staroj zemlji. Curice su igrale svoje kolo, a momci svoje, a sve na istu muziku.

Neke su opet curice sjedile i pile kafu. Bilo je čak i gatanja u findžan. Sve kao u pravoj Bosni i Hercegovini.

Naravno, priča o Bosni i Hercegovini ne bi bila potpuna da nismo publici pokazali i kako se to kod nas pravi pita. Neke naše djevojčice su donijele oklagije, kako one debele američke, tako i one naše tanke bosanske, pa su malo provaljale, k'o fol, tijesto po pozornici. Oklagije su dobro poslužile i za sviranje. Neke djevojčice su udarale oklagijom u oklagiju, što je ličilo na mačevanje, ali mi to zovemo "oklagisanje" i mi tako sviramo. Naravno, bilo je tu i mama koje su pazile i na svoje bebe dok su ravijale jufku.

Na Festivalu je bilo puno dječijih grupa iz raznih istočnoevropskih zemalja i svi su bili odlični. Ali ipak, mnogi su nam otvoreno rekli da su novi mali bosanski nadrealisti bili najsladji. Bravo, djeco !