Kolo Karadjoz

Staro bošnjačko kolo Karadjoz iz Sarajeva je vjerojatno najelegantnije muško kolo iz Bosne i Hercegovine. Malo se zna o ovom kolu. Posljednji ga je zabilježio Hajrudin Hadžić Hadžija na Vratniku u Sarajevu.

"Karadjoz" je osmanska riječ u bosanskom. U osmanskom i modernom turskom "kara" znači "crn", a "göz" znači "oko". "Karagöz" je i naziv za osmansko pozorište sjenki koje je bilo popularno i u osmanskoj Bosni i Hercegovini, osobito medju djecom. Izgleda da je kolo i dobilo ime po glavnom liku ovog osmanskog pozorišta sjenki. Lutka Karadjoz inače se pravi s dužom desnom rukom, jer lutka obično više gestikulira desnom rukom. I u kolu, igrači koriste samo desnu ruku u dugim gracioznim pokretima, dok lijeva ostaje mirna iza ledja.

Melodija ovog elegantnog kola koje se nekad igralo uz saz je sastavljena iz dvije teme potpuno različitog ritma. Jedna tema je izuzetno spora, a druga je izuzetno brza. Shodno tome i kolo se igra na dva različita koraka. Sama ova činjenica čini ovo kolo vrlo privlačnim kako za igranje, tako i za gledanje. Kao u svim bh. kolanjima, i u sporom dijelu Karadjoza usporenost i elegancija su sjedinjeni u savršenu harmoniju. S druge strane, živahni dio kola donosi krepkost, složenost i izazov rafiniranih koraka karakterističnih za balkanske narodne igre.

Sevdah već duže vremena radi na ovom kolu i nadamo se da ćemo ga usavršiti ove jeseni (2005.). U medjuvremenu ćemo, nadamo se, dobiti i nove momačke begovske nošnje, pa ćemo našoj publici moći prikazati kolo Karadjoz u svom pravom svjetlu.