Sevdahov Brzac

Slušajući dobroznanu sevdalinku Čije je ono djevojče u briljantnoj izvedbi našeg dragog Himze Polovine, Sevdahov koreograf, Denis Bašić, je došao na ideju da uz ovu veselu sevdalinku spremi za Sevdah jedno novo kolo.

Ritam ove sevdalinke uklapao se u korake dva bošnjačka kola - Brzac i Orašljanka. Pošto se pjesma sastojala od dvije distinktne teme, Denis je odlučio da koristi korake oba kola u svojoj novoj koreografiji.

Kolo Brzac je dobro znano bošnjačko kolo koje mnoga KUD igraju. Dočim, Denis je odlučio da malo razbije jednoličnost koraka i pokreta Brsca i uveo je kretanje unazad koje, tradicionalno govoreći, nije tipično za ovo kolo.

Orašljanka je isto tako često igrana na svoju standardnu melodiju, ali uz ovu sevdalinku, izmješana s pokretima Brsca i s dodatnim pokretima koji aludiraju na tekst sevdalinke (zvonjenje dukata), Orašljanka izgleda još privlačnijom.

I tako se rodio Sevdahov Brzac - kolo puno dinamike i elokvencije. Hibridi uvijek daju zdravije sjeme i bolji urod. Zato ne propustite priliku da vidite ovo žustro i razdragano Sevdahovo kolo čim Vam se pruži prilika.