Tokom 2005.-e Sevdah je učestvovao na slijedećim manifestacijama:

 
1. Proslava Kurba Bajrama, Seatac, 30. januara 2005.

30. januara 2005.-e Sevdah je ponovno uveseljavao Bošnjake Seattlea na proslavi Kurban bajrama koju je organizirala Islamska zajednica Bošnjaka države Washington. Na ovoj proslavi su učestvovale obje Sevdahove grupe, dječija grupa i odrasli. Djeca su se predstavila s nekoliko recitacija i dječijom igrom uz pjesmicu "Ja se uspeh na tarabu". Igrali su čak i poznato teško kolo Anteriju. Djevojke su igrale kolo Begovice, a momci Begovsko kolo. Pored ostalih naših dobro znanih kola, na ovom bajramskom sijelu po prvi put smo igrali Rogatičku zavrzlamu na poklon svim prisutnim Bošnjacima, a osobito našoj hadžinici Refiji Saračević koja je rodom iz Rogatice. Evo, nekoliko slika i s ovog nastupa Sevdaha.

 

 
2. Slavenski Festival na Univerzitetu Washington, Seattle, 15. maja 2005.

Sevdah je učestvovao i na drugom po redu Slavenskom festivalu na Univerzitetu Washington. Ove godine vrijeme nije bilo lijepo, pa tako nije bilo ni parade. Medjutim, program na sceni u dvorani Kane se održao. Bosnu i Hercegovinu su ove godine predstavljala Sevdahova djeca. Njih 20-oro je izvelo dramsko-plesni program pod nazivom "Svežite pojaseve. Polijećemo za Bosnu!" S pjesmom Burek od Dine Merlina poveli smo publiku u Bosnu, sletjeli u Sarajevo, pokazali im našeg Muju, Sulju i Fatu, naše pijace, švercere, aščinice, nogometaše i naše lijepe cure. A onda smo im zaigrali još dva kola - Jajačku trusku i Anteriju da vide kako se mi u Bosni i Hercegovini veselimo. Evo malo sličica i s ovog nastupa ovdje.
 

 
3. Northwest Folklife Festival, Seattle, 29. maja 2005.

Sevdah ima sreću da živi u Seattleu gdje se svake godine održava najveći američki etnički festival - Northwest Folklife Festival. Sevdah je ove godine bio jedina grupa koja je na ovom četvorodnevnom festivalu predstavila bosanko-hercegovačko, preciznije bošnjačko narodno blago. Naš sazlija Nihad Djozić je pjevao staru sevdalinku "Majka Muju mladog oženila", a naši igrači su oduševili publiku svojom besprijekornom izvedbom kola: Oj, curice dina ti, Jajačke truske, Rogatičke zavrzlame, Anterije, te dva nova kola bazirana na našim predivnim sevdalinkama "Karanfile, cvijeće moje" i "Okladi se momče i djevojče". Naše djevojke su konačno dobile svoje prve anterije i pokazale ih na ovom nastupu. Evo malo slika i s ovog nastupa.
 

 
4. Bošnjački teferić, Issaquah, 26. juna 2005.

Ovoga ljeta Sevdah je imao još jedan uspješan nastup na Bošnjačkom teferiću. Publika je i ove godine bila vrlo velikodušna i napunila je naše fesove s parama. Ove godine zaradili smo više novca nego lani. Dobili smo 388 dolara. 11 dolara više nego na prošlom teferiću. "Mašalah," kako se ono kaže u Bosni i Hercegovini. Sevdah neće da se komercijalizira, pa tako niti ima, a niti hoće da reklamira bilo kakve sponzore. Tako, mi se isključivo oslanjamo na naše vlastite doprinose, zaradu, te donacije naših ljubitelja - ljudi koji vole ovo što radimo i kako mi to radimo. Ovdje možete naći dosta slika Sevdahlija, članova njihovih familija, te prijatelja s Bošnjačkog teferića u Issaquahi održanog 26. juna 2005.
 

 
5. Refugee Community Building Conference, SeaTac, 16. septembra 2005.

16. septembra 2005. Sevdah je nastupao u predivnom hotelu Double Tree u Seatacu. Bili smo jedna od rijetkih grupa koje su bile pozvane da nastupaju u kulturno-zabavnom dijelu programa na Konferenciji o izgradnji prognaničkih zajednica (Refugee Community Building Conference). Na ovom nastupu polusatni program sa osam kola izvele su naša omladinska i dječija grupa. Sala je bila poprilično mračna, pa je snimanje bilo otežano. Ali, evo, ipak nekoliko slika i mali video s ovog nastupa. (Video je poprilično velik, oko 7.5 MB, pa ga zato preporučujemo samo ukoliko imate kablovsku vezu.)
 

 
6. Dobrotvorna Večera IZBWA-e, Bothel, 24. septembra 2005.

24. septembra 2005. Islamska zajednica Bošnjaka države Washington (IZBWA) organizirala je bila dobrotvornu večeru na kojoj su se sakupljala sredstva za izgradnju Islamskog bošnjačkog centra u Seattleu. Sevdah je bio pozvan da na ovoj večeri prezentira bošnjačke narodne nošnje kao dio bošnjačkog narodnog blaga. Naše djevojčice i dječaci, djevojke i mladići šetali su se medju publikom, sakupljali koverte s donacijama i pokazivali ljepotu svojih nošnji. Ono jeste da naše nošnje nisu originalni antikviteti, ali neki odjevni predmeti koje sad posjedujemo su odlične replike. Evo, podosta slika s ove dobrotvorne večere.
 

 
7. Dobrotvorna večera ReWA-e, Seattle, 29. septembra 2005.

Sevdah je ovog septembra bio zatrpan pozivima na nastupe. Nakon što smo pomogli IZBWA s njihovom dobrotvornom večerom, Savez žena-prognanica (Refugee Women's Alliance ReWA) pozvao nas je da 29. septembra pomognemo i njima na njihovoj dobrotvornoj večeri. Naši mališani su igrali na ovoj manifestaciji koju je organizirala ova nevladina organizacija u hotelu Marriott Waterfront u Seattleu. Bilo je mnogo gostiju i samo nekoliko odabranih folklornih grupa. Nama je bila čast nastupati na ovoj manifestaciji na kojoj su se sakupljala sredstva za ovu humanitaru organizaciju koja pomaže prognanicima. Bio je to i ReWA-in 20.-i rodjendan. Sretan rodjendan ReWA! Evo i nekoliko slika s ovog nastupa.
 

 
8. Sajam kućevlasništva za nove Amerikance, White Center, 1. oktobra 2005.

1. oktobra 2005. Sevdah je nastupao na Sajmu kućevlasništva za nove Amerikance u White Centeru koji je organizirala humanitarna organizacija International District Housing Alliance (IDHA). Uz naše kolege s Hawaiia, Polinezije, Sudana, te jednog američkog Indijanca, Sevdah je nastupao u kulturno-zabavnom dijelu programa. Bila nam je čast biti medju ovim odabranim izvodjačima. Sevdah je pripremio polusatni program u kojem smo napravili pravo bosansko slavlje u viritualnoj kući novih kućevlasnika. Kako se to kod nas kaže: "Išli smo ljudima na naselje." Publika se opet lijepo zabavila uz vesele Bosance. Novim i starim Amerikancima i svim novim vlasnicima kuća želimo puno zdravlja, veselja i uspjeha u njihovim novim kućama. Sretno! Ovdje su slike s ovog nastupa Sevdaha.
 

 
9. Turkfest 2005, Seattle, 23. oktobra 2005.


Sevdah je i ove godine bio pozvan da nastupa na Turkfestu. Bio je ovo peti po redu turski festival u Seattleu. Sevdahlije, kako djeca, tako i tinejdžeri, oduševili su publiku svojim nastupom. Izveli smo neka od naših najomiljenijih kola, a naš Nihad Djozić zabavio je publiku spletom sevdalinki kucajući uz saz. Pored Sevdaha na festivalu je učestvovao i Behar, drugo bh. KUD iz Seattlea, kao i brojni drugi gosti iz Turskoj susjednih zemalja. Tako su na festivalu predstavljene i kurdske, i iranske, i arapske, i centralno azijske igre. Sve ove etničke grupe žive i u Turskoj. Bilo je pravo zadovoljstvo promatrati šarolikost narodnih nošnji iz raznih krajeva nekadašnje Osmanske imperije i uvidjeti njihovu sličnost. I Sevdah je imao šta da ponudi i u ovom pogledu. Naše djevojke i njihove anterije publika je zapazila i svesrdno pohvalila. Evo i prvog albuma slika s Turkfesta 2005. koje je snimio Mili Mulić.


Ovdje je i drugi album slika s Turkfesta 2005 koje je snimio profesionalni fotograf, gospodin Bryan Dazey. Ove slike možete vidjeti i poručiti na njegovom websiteu. Hvala Bryanu na dozvoli da koristimo njegove slike na našem websiteu.

 

 
10. Ruski bazar 2005, Seattle, 19. novembra 2005.

Ruski kulturni centar iz Seattlea je pozvao ove godine Sevdah da predstavi bosansko-hercegovačke igre na tradicionalnom ruskom bazaru. Sevdah je nastupio na bazaru kako u subotu, tako i u nedjelju, 19.-og i 20.-og novembra 2005. Oba nastupa su trajala otprilike po sat vremena. U subotu je Sevdah razdraganoj ruskoj publici pored bošnjačkih gradskih kola predstavio i bošnjačke gradske narodne nošnje. Naravno, u programu su učestvovala i Sevdahova djeca sa svojim pjesmicama: "Imam janje maleno", "Lije pljusak", "Ja se uspeh na tarabu", kao i sa dva kola. Publika je s uživanjem tražila sličnosti izmedju našeg i ruskog jezika. I naravno, našla je mnoge. Naša voditeljica, Svetlana Ramović, učinila je naš program još pristupačnijim domaćinima vodeći ga na ruskom jeziku. Slike s ovog Sevdahovog nastupa nalaze se ovdje.
 

 
11. Ruski bazar 2005, Seattle, 20. novembra 2005.

U nedjelju 20. novembra prikazali smo ruskoj publici nešto drugačiji program od subotnjeg. Tako umjesto modne revije narodnih nošnji publici smo predstavili nekoliko sevdalinki izvedenih u klasičnom stilu, tj. uz saz. Naravno, pjesme je odsvirao i otpjevao naš sazlija, Nihad Djozić. Omladinci su opet odigrali svojih sedam kola. Lijepo smo se zabavili i mi kao i ruska publika. Bazar je bio vrlo bogat, a osobito trpeza puna tradicionalnih ruskih jela i slatkiša. Ovom prilikom htjeli bi se zahvaliti gospodinu Vladimiru Kirsanovu na srdačnom gostoprimstvu, te cijeloj upravi Ruskog kulturnog centra na pozivu. Спасибо! Slike s ovog Sevdahovog nastupa nalaze se ovdje.
 

 
12. Bajramski program, Bothell, 26. novembra 2005.

Ramazanski bajram je ove godine pao početkom novembra, ali je iz tehničkih razloga Islamska zajednica Bošnjaka države Washington organizirala njegovu proslavu 26. novembra. Bila je to prilika i da se obilježi i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar. Sevdah je sa zadovoljstvom učestvovao na ovoj proslavi kako rodjendana BiH, tako i velikog praznika bh. muslimana, Ramazanskog bajrama. Na dar našoj publici, a osobito našim nanama i dedama, spremili smo osobit program. Sevdahova djeca su ga započela komičnom izvedbom Bureka Dine Merlina, a završili su ga omladinci našim novim spletom bošnjačkih gradskih kola pod nazivom Sevdah Himze Polovine. U ovom spletu, Sevdah je po prvi put zaigrao svoje Ibrik i Čaršijsko kolanje. (Za više detalja o ovim i drugim kolima, molimo Vas, pogledajte naš repertoar.) U nastavku je izveo kolo Okladu i Karanfil, te našu dragu Anteriju. Publika se zaljubila u naše ibrike. Slike s ovog nastupa dolaze uskoro.

 
13. Winter Worldfest - Zimski festival, Seattle, 27. novembra 2005.

27. novembra 2005.-e Sevdah je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Šestom godišnjem Zimskom svjetskom festivalu (Winter Worldfestu) u Seattleu. Ovaj folklorni festival tradicionalno organiziraju Ethnic Heritage Council i Seattle Center. Tokom tri dana, koliko je Festival trajao, publika je proputovala diljem planete: od Japana do Afrike, od Hrvatske do Tajlanda, te od Brazila do Bosne i Hercegovine. I na ovom nastupu djeca su odigrala svoju Jajačku trusku i Anteriju, a onda su naše djevojke i mladići oduševili publiku Himzinim Sevdahom. Publici se opet toliko svidio naš scenski nastup da je jedna gledateljka rekla: "Sve i da ne igrate tako lijepo i da su ove ljupke djevojke samo stajale na sceni, i tako bi ih bilo zadovoljstvo gledati u ovim divnim nošnjama i sa ovim prekrasnim vrčevima za vodu". Slike s ovog nastupa nalaze se ovdje. Ove slike možete vidjeti i poručiti na websiteu njihovog autora, gospodina Bryana Dazeya. Hvala Bryanu na dozvoli da koristimo njegove slike na našem websiteu.
 

 
14. Koncert Zehre Bajraktarević, Seatac, 9. decembra 2005.

KUD "Behar" iz Seattlea organiziralo je 9. decembra 2005. koncert Zehre Bajraktarević na koji je i Sevdah bio ljubazno pozvan. Hvala Beharu na pozivu. Sevdah je na molbu svoje publike, koja ga je pratila i na ovaj nastup, još jednom izveo splet bošnjačkih gradskih kola pod nazivom Sevdah Himze Polovine. Tako je publika, pored u igri Sevdahovih djevojaka i mladića, mogla uživati i u Himzinoj tradicionalnoj izvedbi sevdalinki: "Mila majko, šalji me na vodu", "Jutros prodjoh kroz čaršiju", "Okladi se momče i djevojče", te "Karanfile, cvijeće moje". Od 19.11. do 09.12., dakle u roku od tri sedmice, Sevdah je imao pet nastupa što bi i za profesionalni ansambl bilo dosta, pa i previše. Osjetili smo slatki umor od nastupa i odlučili da s ovim nastupom na Zehrinom koncertu zatvorimo svoju uspješnu sezonu 2005.-e. Četrnaest nastupa u 2005. Sasvim lijep broj. Evo, ovdje su neke slike i s ovog nastupa, kao dokument u vremenu za uspomenu i dugo sjećanje.